یکی از فعالیت های پر کاربرد در صنایع برشکاری است. عمل برشکاری بر روی فلزاتی چون آهن، آلومینیوم و فولاد، با استفاده از ابزار ماشین آلات و دستگاه ها صورت می گیرد.برشکاری به دو صورت، برشکاری به روش گرم و برشکاری به روش سرد انجام می شود. یکی از روش های مرسوم و قدیمی برش دادن انواع فلزات سنگین، برش هوا گاز می باشد. لذا در ادامه مقاله به بررسی بیشتر برشکاری با سوخت گاز و یا برش هوا گاز خواهیم پرداخت.
در واقع برشکاری فرآیندی است که طی آن میله ها و ورق ها و شمش های فلزی با استفاده از ابزارهای مختلف و طی فرایند های متفاوت به قطعات کوچکتر تبدیل می شوند.این فلزات سخت و سنگین با استفاده از ماشین آلات و طی فرآیند هایی که قدری پیچیده تر می باشند، برش می خورند همچنین فلزات سبک تر با استفاده از ابزار ساده برشکاری می شوند.
برشکاری به روش هوا گاز یا هوا برش
برش هوا گاز به روش گرم انجام می شود. در واقع منظور از برشکاری گرم این است که به درجه حرارت مشخصی برسد تا عمل برشکاری روی آن فلز سنگین صورت بگیرد. از این روش گرم به منظور برش فلزاتی که جزء فلزات سنگین و سختی بالایی دارند استفاده می شود. در برشکاری هوا گاز، از ترکیب سوخت و اکسیژن برای ایجاد حرارت بالا و برش فلزات استفاده می گردد.
برای برش قطعات آهنی با استفاده از دستگاه هوا گاز، ابتدا منطقه مورد نظر را با استفاده از مشعل برش به دمای برافروختگی می رسانند و بعد با ایجاد یک جریان اکسیژن فلز را می سوزانند. برش هوا گاز روشی ارزان قیمت برای برش دادن انواع فلزات با سختی بالا می باشد. اما به دلیل مقرون به صرفه بودن این روش در بعضی شرایط که ظرافت کار اهمیت زیادی ندارد میتوان از برش هوا گاز استفاده نمود. از برش هوا گاز برای برشکاری قطعات فلزی با ضخامت ۶ تا ۲۵ میلی متر استفاده می گردد. به عنوان مثال میتواند ورق سیاه، استیل و گالوانیزه را برش دهد.
منظور از برشکاری گرم چیست؟
در واقع منظور از برشکاری گرم این است که برای انجام آن فلز باید به درجه حرارت مشخصی برسد تا عمل برشکاری روی آن صورت گیرد. مسئله مهم در خصوص برشکاری این است که فلزات طی این فرایند به هیچ عنوان نباید تغییر ماهیت دهند و در انتهای عمل برشکاری باید تمام ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خود را حفظ کنند. به طور کلی تنظیم میزان گرمایی که طی برشکاری گرم به فلز داده میشود بسیار اهمیت دارد و با استفاده از دستگاه ها و بازار های مختلفی انجام میگیرد. برش لیزری، برش پلاسما، برشCNC، برش هوا گاز و… از روش برشکاری گرم محسوب می شوند.
قیمت دستگاه جوش و برش هوا گاز
برش هوا گاز یا هوا برش، هزینه بسیار کمتری نسبت به روش های برشکاری دارد. از برند های معتبر و معروف تولید کننده تجهیزات جوشکاری و برشکاری هوا گاز می توانیم به زینسر، ایلدیز و گلور اشاره کرد. همچنین اگر از برشکاری هوا گاز استفاده می کنید و می خواهید برش های دقیق و تمیز تری داشته باشید، به مرور زمان هزینه گاز و تمیزکردن آن افزایش می یابد.
معایب و مزایای برشکاری هوا گاز چیست؟
برشکاری هوا گاز مانند تمام روش های برشکاری دارای معایب و مزایایی است که یکی از مهمترین معایب این روش دقت پایین در اثر اکسیداسیون است. حتی ممکن است در این روش خواص برخی از فولاد را تغییر دهد. در روش برشکاری هوا گاز مزایای گوناگونی وجود دارد. کیفیت برشکاری هوا برش یک کیفیت معقول است که برش سریع تر و اقتصادی تری دار. یکی دیگر از مزایای این برش حمل آسان است.
در واقع عواملی که بر کیفیت برش تاثیر می گذارد: یکنواختی سطح برش، تغییر شکل و پیچیدگی ناشی از برش و میزان تغییر که در ریزساختار و خواص مکانیکی لبه برش ایجاد می کند. دستگاه هوا گاز هنگام برش فلزات، از خود جرقه تولید می کند. نور تولید شده توسط اکسیژن و استیلن آنقدر قوی است که به چشم آسیب می رساند.
تجهیزات برشکاری با سوخت گاز
در برشکاری با شعله گاز از ابزار و وسایل متفاوتی استفاده می شود. می توان به کپسول استیلن، کپسول اکسیژن، رگولاتور، شیلنگ، سر مشعل، دسته مشعل و میز برش کاری اشاره کرد. جنس کپسول استیلن از فولاد مقاوم است که برای ذخیره کردن بیشتر گاز استیلن از مایعی به نام استون استفاده می شود. در کپسول اکسیژن مقدار گازی که میتوان ذخیره کرد حدود ۴۰ لیتر می باشد و شبیه به یک استوانه است.
از رگولاتور برای کنترل فشار گاز موجود در سیلندر های اکسیژن و گاز سوختنی داخل کپسول ها و مخزن های گاز استفاده می کنند که دو درجه برای مقدار فشار دارد. یک درجه فشار گاز مصرفی را نشان می دهد ۱۰۱ درجه گاز داخل کپسول را اندازه می گیرد. برای هدایت گاز قابل اشتعال و اکسیژن از رگولاتور به مشعل برشکاری از شیلنگ استفاده می کنند. در واقع شیلنگ گاز سوختنی و اکسیژن به مشعل برشکاری متصل می شوند.
که برای برشکاری از مشعل های گوناگونی استفاده می کنند. دسته مشعل، قسمتی از مشعل برشکاری است که فرد برشکار آن را در دست خود قرار می دهد. همچنین برای بریدن قطعات فولادی با ضخامت های مختلف از سر مشعل های متفاوت استفاده می شود. امروزه عکس دستگاه های برش کاری بر روی میز نصب می شوند که می توان همزمان چند خط برش را به وسیله مشعل که توسط شابلون روی چه کار قرار دارند میتوان با سرعت مناسب خورش کاری کرد.
نکات ایمنی مهم خصوص آماده سازی برشکاری با شعله گاز
ابتدا باید در کارگاههای برشکاری همواره کپسول اطفای حریق و هواکش های قوی و نیز جعبه کمک های اولیه وجود داشته باشد. در محل برش کاری نباید مواد اشتعال زا وجود داشته باشد. زدن ماسک های تنفسی هنگام برشکاری الزامی می باشد. اتصالات گازهای اکسیژن و استیلن باید با آب و صابون از نظر نشت گاز کنترل شوند. زیرا گاز استیلن در ترکیب با مس سبب انفجار می شود.
از اکسیژن و استیلن برای پاک کردن گرد و غبار در خطوط لوله استفاده نشود. محل نگهداری کپسول ها می بایست در فضای باز باشد تا در صورت نشت جزئی گاز ها، مشکلی به وجود نیاید. ازبرشکاری حرارتی فلزات برای برش فولاد های کربنی و با آلیاژ های کم استفاده میشود.
در واقع فلز هایی که به سرعت اکسید نشوند یا اکسیدآنها دیرگداز باشد و به راحتی با شعله بریده نشوند. در هنگام برشکاری با گاز از گازهای سوختنی مثل استیلن، پروپان و اکسیژن به عنوان عامل سوختنی و اکسیداسیون استفاده می گردد. همچنین گاز استیلن به دلیل ارزش حرارتی بیشتر در دستگاه های اتومات و برشکاری قطعات ضخیم کاربرد دارد.
سخن آخر:
به طور کلی برش هوا گاز یک فرایند برش حرارتی است که از اکسیژن و سوخت هایی از جمله پروپان، استیلن و گاز های طبیعی استفاده می کند. قیمت برشکاری هوا گاز نسبتاً ارزان و مرقون به صرفه می باشد که در آن سوخت گاز به همراه اکسیژن برای برش دادن انواع فلزات مورد استفاده قرار می گیرد .
روش برشکاری هوا گاز، قابلیت برش فلزات با ضخامت های نسبتاً بالا را دارد. میتوان گفت که این روش هم در برشکاری و هم در جوشکاری کاربرد دارد. می توان گفت برشکاری هوازی، یک روش قابل اعتماد برای برشکاری فولاد نیز محسوب می شود.